Qui som / Quienes somos

 

Som un grup de persones amb uns valors comuns (economia social, autogestió, ecologia, sobirania alimentària, etc.) que aspirem que part de les nostres necessitats es poden cobrir sense euros, mitjançant la moneda social i els intercanvis entre usuàries.

Podem formar una mena de grup de consum local dins d'una economia sostenible i social, també aprofitar capacitats i recursos que no interessen en l'actual mercat laboral capitalista.

La Ecoxarxa Marina Alta és una xarxa local d'intercanvi de béns, serveis i coneixements que funcionem amb intercanvis en moneda social, l'ECO, generada per crèdit mutu.
Volem una economia comunitària de proximitat, sostenible, no especulativa, ecològica i solidària.
Ens autogestionem i prenem les decisions en assemblees i per consens.
La informació relativa a les transaccions i usuaris es gestiona informàticament amb els serveis web del Community Exchange System (CES).

LES SEVES FINALITATS
Volem promoure:
    L'economia local.
    L'economia productiva i no l'especulativa.
    L'economia sostenible i ecològica. La reutilització i el reciclatge.
    El comerç just.
    La sobirania alimentària.
    La solidaritat i la col·laboració entre les persones.
    L'autogestió.

Per a això facilitarà:
    La gestió d'usuaris/as, ofertes, demandes i registre de transaccions.
    L'organització de mercats d'intercanvi.
    Esdeveniments i trobades relacionades.

El nostre àmbit d'actuació és la Marina Alta.

La EXMA es declara favorable a la seva possible integració en una futura cooperativa integral, sempre que aquesta comparteix les seves premisses i objectius, i respecti la seva sobirania.
La EXMA encara que pot estar connectada amb altres xarxes afins quant a objectius i funcionament, que treballen amb moneda social, però es mantindrà totalment independent de qualsevol partit polític.
  • Sabem que necessitem actualment euros per pagar impostos, gasolina, electricitat, etc. La nostra expectativa actual és aconseguir que un bon percentatge de les nostres operacions d'adquisició de productes o serveis per a necessitats bàsiques es puguin cobrir amb moneda social.
  • El sistema que estem provant es basa en la confiança i per això necessitem persones involucrades en la gestió, transparència en els comptes, poder bloquejar intercanvis o corregir abusos.
  • Hem de ser flexibles per millorar i adaptar-nos als canvis i prudents per no defraudar o perjudicar als nostres usuaris.
  • Volem una gestió el més professional possible que es reflecteixi també en els treballs realitzats, materials divulgatius, organització d'esdeveniments, xerrades, etc.
  • Necessitem una varietat suficient d'ofertes i demandes per poder funcionar com a xarxa d'intercanvi: Producció d'aliments, serveis de reparació, reciclatge i reutilització, allotjament, cursos, ...
  • Les nostres Normes de funcionament estableixen un esperit ben definit que hem de compartir per construir un col·lectiu amb la força necessària: ecologia, sostenibilitat, economia social, autogestió.
  • Que l'atur o els euros no et parin. A través de l'ecoxarxa teves capacitats o productes poden arribar a la gent i solucionar necessitats de persones en el teu entorn local, i a canvi, resoldre algunes teves.
La nostra moneda social a l'EXMA: l'ECO
  • L'ECO es crea per crèdit mutu i té una equivalència al valor de l'euro.
  • La persona usuària en el seu compte té un saldo inicial de 0 ecos.
  • La nostra xarxa té uns límits establerts de crèdit, tant per al negatiu com per al positiu que es van establir a les normes de funcionament.
  • No es cobren / paguen interessos ni per a saldos negatius ni per positius.
  • La suma de tots els saldos dels comptes és 0. Per ex. si en una xarxa amb dues usuàries (A i B), A fa la seva 1ª venda i cobra 10 ressons a la usuària B que també és la primera vegada que compra, els saldos queden A + 10 i B-10. Si hagués intercanvis amb altres xarxas s'obtindria el mateix saldo total 0 sumant els saldos corresponents.
  • L'ECO funciona únicament com una moneda electrònica. Es pot guanyar i gastar participant del sistema d'intercanvi de béns i serveis. Mes allà de la paritat amb l'euro a l'hora de valorar els productes o serveis, els ECOS no pot ser convertits en euros, ni es pot comprar ECOS amb Euros.
Hem preparat un tríptic per imprimir que fem servir a les taules d'informació aquí.


Somos un grupo de personas con unos valores comunes (economía social, autogestión, ecología, soberanía alimentaria, etc.) que aspiramos a que parte de nuestras necesidades puedan cubrirse sin euros, mediante la moneda social y los intercambios entre usuarias. 

Podemos formar una especie de grupo de consumo local dentro de una economía sostenible y social, también aprovechar capacidades y recursos que no interesan en el actual mercado laboral capitalista.

La Ecoxarxa Marina Alta es una red local de intercambio de bienes, servicios y conocimientos que funcionamos con intercambios en moneda social, el ECO, generada por crédito mutuo.
Queremos una economía comunitaria de proximidad, sostenible, no especulativa, ecológica y solidaria.
Nos autogestionamos y tomamos las decisiones en asambleas y por consenso.
La información relativa a usuari@s y las transacciones se gestiona informáticamente con los servicios web del Community Exchange System (CES).
SUS FINES
Queremos promover:
        La economía local.
        La economía productiva y no la especulativa.
        La economía sostenible y ecológica. La reutilización y el reciclaje.
        El comercio justo.
        La soberanía alimentaria.
        La solidaridad y la colaboración entre las personas.
        La autogestión.

Para ello facilitará:

        La gestión de usuarios/as, ofertas, demandas y registro de transacciones.
        La organización de mercados de intercambio.
        Eventos y encuentros relacionados.

Nuestro ámbito de actuación es La Marina Alta.


 La EXMA se declara favorable a su posible integración en una futura cooperativa integral, siempre que ésta comparta sus premisas y objetivos, y respete su soberanía.

La EXMA aunque puede estar conectada con otras redes afines en cuanto a objetivos y funcionamiento, que trabajan con moneda social, pero se mantendrá totalmente independiente de cualquier partido político.
  • Sabemos que necesitamos actualmente euros para pagar impuestos, gasolina, electricidad, etc. Nuestra expectativa actual es conseguir que un buen porcentaje de nuestras operaciones de adquisición de productos o servicios para necesidades básicas se puedan cubrir con moneda social.  
  • El sistema que estamos probando se basa en la confianza y por eso necesitamos personas involucradas en la gestión, transparencia en las cuentas, poder bloquear intercambios o corregir abusos.
  • Debemos ser flexibles para mejorar y adaptarnos a los cambios y prudentes para no defraudar o perjudicar a nuestros usuarios.
  • Queremos una gestión lo más profesional posible que se refleje también en los trabajos realizados, materiales divulgativos, organización de eventos, charlas, etc.
  • Necesitamos una variedad suficiente de ofertas y demandas para poder funcionar como red de intercambio: Producción de alimentos, servicios de reparación, reciclaje y reutilización, alojamiento, cursos, ...
  • Nuestras Normas de funcionamiento establecen un espíritu bien definido que debemos compartir para construir un colectivo con la fuerza necesaria: ecología, sostenibilidad, economía social, autogestión.
  • Que el paro o los euros no te paren. A través de la ecoxarxa tus capacidades o productos pueden llegar a la gente y solucionar necesidades de personas en tu entorno local, y a cambio, resolver algunas tuyas. 

Nuestra moneda social en la EXMA: el ECO

  • El ECO se crea por crédito mutuo y tiene una equivalencia al valor del euro.
  • La persona usuaria en su cuenta tiene un saldo inicial de 0 ecos.
  • Nuestra xarxa tiene unos límites establecidos de crédito, tanto para el negativo como para el positivo que se establecieron en las Normas de Funcionamiento.
  • No se cobran/pagan intereses ni para saldos negativos ni para positivos.
  • La suma de todos los saldos de las cuentas es 0. Por ej. si en una xarxa con dos usuarias (A y B), A hace su 1ª venta y cobra 10 ecos a la usuaria B que también es la primera vez que compra, los saldos quedan A+10 y B-10. Si hubiera intercambios con otras xarxas se obtendría el mismo saldo total 0 sumando los saldos correspondientes.
  • El ECO funciona únicamente como una moneda electrónica. Se puede ganar y gastar participando del sistema de intercambio de bienes y servicios. Mas allá de la paridad con el Euro a la hora de valorar los productos o servicios, los ECOS no puede ser convertidos en Euros, ni se puede comprar ECOS con Euros.

 

Hemos preparado un tríptico para imprimir que usamos en las mesas de información aquí.