miércoles, 9 de abril de 2014

EL COMENÇAMENT AMB MORTER I PICÓ

 
2014. Març.
En aquest moment va començar la Moneda Social a la Marina Alta
Morter i Picó: un grup col·laborant en xarxa, en procés d’aprenentatge, decreixement econòmic i autogestió, creadors de recursos comuns i relacions d’intercanvi.


MONEDA SOCIAL


Dins de l'esperit d'este blog i dels principis de Morter i Pico, tenim l'alegria d'inaugurar oficialment esta página sobre moneda social.

La intenció és incloure poquet a poquet totes les inquietuds que hi ha entre els membres de Morter i Pico que estem lançant la creació d'una moneda social pera la Marina Alta.


En relació a la creació d'esta moneda va vindre a la Mistelera una xica d'una iniciativa que es diu Morvedre i un xic de Palancia Mijares i que tenen ja la'experiència de muntar i veure créixer una moneda social en el seu lloc.

En les jornadetas, Maria  i Boro ens va explicar que és aixó de la moneda i possem açi algunes reflexions del que va dir:

- Què és això de la moneda social? 

Como ens van explicar la moneda social és una ferramenta que junta les experiències dels bancs de temps i les xarxas de trueque per a donar la posibilitat a tots els que vullguen d'intercanviar servicis i productes sense utilitzar l'euro

- I per a què serveix? 

Per a fomentar els intercanvis sense Euros entre les persones de la xarxa, per a ajudar als negocis locals a competir ambs les grans superfícies, per a facilitar l'accés a servicis i productes a persones que no tenen els recursos en Euros, per a donar dignidat a la gent i per a recordar-nos que soms útils i que tenim coses que oferir als altres, perquè nos en adomem que un altre món és possible on prime l'humanitat sobre les regles econòmiques dels mercats

- Per qué embolicarse? 

Per tot ho dit...(augmenta el consum local, dignifica les persones donant-los la possibilitat d'oferir serveis, permet competir als negocis xicotets competir, etc.)

- Qui pot ser part? 

Qualsevol que vullga i que tinga ganes de promoure i de beneficiar-se dels intercanvis sense diners (hi aurà un grup de suport per a donar idees sobre què es pot oferir i assistència amb el sistema)


- Qui no pot ser part? 

Els que vullguen acumular diners o aprofitar-se de la confiança dels altres.

- Com funciona? 

Basicament amb confiança. Cal ajuntar un grup de gent, definir uns principis de funcionament i utilitzar un sistema informàtic que ja existix i on podem veure les transanccions i el balanç del nostre compte. L'objectiu és promoure els intercanvis de productes i servicis entre gent de la mateixa comunitat (encara que és possible l'intercanvi amb altres xarxas).  Es tracta d'alcançar un gran nombre d'intercanvis entre els membres i un  balanç zero en els nostres comptes de la moneda social.

Açi podeu trobar un enlace als principis bàsics de la moneda social de Morvedre:

Principis
http://morteripico.blogspot.com.es/p/moneda-social.html